Ajdovi Žganci S Krompirjem

Ajdovi Žganci

Čas priprave: 1 ura

Ajdovi Žganci S Krompirjem

Ajdovi Žganci S Krompirjem

Sestavine:

  • Sol
  • Voda
  • Krompir
  • Svinjska mast
  • Ajdova moka
  • Ocvirki/zaseka/sveža slanina/panceta
  • Čebula (po želji)

Priprava:

1. Krompir olupim in ga razrežem na kose.

2. V visokem loncu zavrem cca. 3 litre rahlo osoljene vode in vanjo vržem narezan krompir. Dodam dve veliki žlici svinjske masti (da bodo žganci bolj rahli) in kuham 15 minut.

3. Dodam še 80 dag ajdove moke.

4. Ne mešam! Na sredini le z kuhalnico naredim luknjo, da voda vre tudi skozi luknjo in pokrijem (na ta način se namreč moka prekuha tudi od znotraj).

5. Pokrito kuham vsaj 45 minut, da se moka in krompir skuhata.

6. Nato odvečno vodo – žganjčevko odlijem in si jo shranim.

7. Zmes še enkrat dobro premešam in po potrebi dolijem žganjčevko, katero sem shranil.

8. Žgance premešam (počasi, plast za plastjo). Paziti moram, da so žganci drobljivi in ne preveč lepljivi – pocasti.

9. Zabelim jih z ocvirki in nekaj svinjske masti ali z zaseko na kateri sem prepražil tudi nekaj čebule za lepši vonj..

Nasvet:

Za pripravo jedi lahko uporabite tudi prepraženo svežo slanino in/ali panceto. Tisti, ki ne jeste mesa, si recept pripravite brez ocvirkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja