klub gurmanov skarucna

Gurmanov kruh

Čas priprave: 1 – 2 uri

klub gurmanov skarucna

Sestavine:

  • Moka
  • Sol
  • Kvas
  • Sladkor

Priprava:

1. Moko, ogreto na sobni temperaturi, presejem v večjo posodo, da se prezrači in je bolj rahla ter jo osolim.

2. Na sredini presejane moke z zajemalko naredim luknjo in vanjo nadrobim kvas, dodam malce sladkorja in toplega mleka (da kvas začne učinkovati hitreje) ter zalijem s toplo vodo.

3. Zamesim testo do gladkega. Po potrebi med mesenjem dodam vodo ali moko.

4. Testo na toplem pustim počivati, da vzhaja.

5. Pečico segrejem na 180 stopinj (če imate krušno peč, jo očistite pepela).

6. Ko testo vzhaja, ga položim na pomokan pladenj/lopar/pekač in ga dam peči (45-60 minut).

Gurmanov kruh

Moka

Za kilogram kruha potrebujem približno 700 g moke. Izberem lahko samo belo moko ali pa naredim mešanico dveh ali treh vrst moke v želenem razmerju (na primer bele, ajdove in ržene). Moka naj bo ogreta na sobno temperaturo. Še posebej pozimi, če jo hranim v hladnih shrambi, jo pred peko postavim na peč, radiator ali v toplo (ne vročo!) pečico, da se bo pregrela. Če bo moka mrzla, bo testo veliko počasneje vzhajalo.

Kvas

S kvasom v prahu nimam najboljših izkušenj. Ta ni vedno zanesljivo deloval, zato uporabljam samo svežega. Za kilogram moke potrebujem 20 – 40 g kvasa, odvisno kako rahel kruh želim in iz kakšne moke ga pripravljam. Za težke moke, kot je na primer polnozrnata ali ržena, potrebujem malo več kvasa kot za običajno belo. Kvasu dodam malo sladkorja, da se kvasovke nahranijo in tako lažje vzhaja.

Sol

Solim po okusu, približno 20 g na kg moke. Najbolje je, če solim vodo, ki jo dodam in ne direktno moke. Če dodam več vode, moram dodati tudi več moke in tako bo kruh vedno enako slan. Na ta način preprečim, da bi sol prišla v neposreden stik s kvasom in tako zavirala vzhajanje.

Tekočina

Katerokoli tekočino uporabimo za kruh, na primer vodo, vino ali pivo, mora biti ta prej pogreta do mlačnega. Za kg moke potrebujem približno pol litra tekočine. Količina tekočine je odvisna od vrste in suhosti moke ter od tega ali želim bolj čvrst ali rahel kruh.

Mesenje

V skledo stresem nekaj moke in v sredini naredim jamico. Vanjo nadrobim kvas, dodam malo sladkorja in tekočine ter pustim, da vzhaja. Prilijem preostalo tekočino in zmešam. Najprej zamesim redko testo im mu postopoma dodajam moko. Redkemu testu lažje dodajam moko, kot pa gostemu tekočino. Na leseno desko stresem preostalo moko in na sredino vlijem redko testo. Mesim od sredine navzven in s tem dodajam moko do želene gostote. Testo pustim vzhajati. Vzhajan hlebček pregnetem, položim na pomokan pekač in še enkrat vzhajam. Nato ga po površini dvakrat ali trikrat zarežem, ga postavim v ogreto pečico in spečem.

Peka

Pečico pred peko ogrejem na okoli 200 stopinj. Temperatura je odvisna od posamezne pečice, kajti v vsaki se peče malo drugače. Kruh pečemo 45 – 60 minut. Če je hlebec večji in testo bolj gosto, kruh pečem malo dlje. V pečico lahko položimo lonček z vodo, da se kruh ne izsuši. Če želimo bolj skorjast kruh, vode ne dajemo v pečico.

Teranov kruh

Testo zamesimo iz mešanice ajdove, ržene in bele moke, lahko pa tudi samo iz bele. Za tekočino uporabim teran, ki ga moram prej pogreti. Vino po želji razredčimo z vodo. Teran daje kruhu rdečkasto barvo, nežno vinsko aromo in sočnost. Teranov kruh je odličen za pripravo velikonočne šunke v testu (recept na naslednji strani).

Čebulni kruh z ocvirki

Ocvirkovo mast segrejem in precedim. Ocvirke na cedilu dobro odcedim in ohladim. Na čisti masti prepražim sesekljano čebulo. Čebula mora porjaveti, toda paziti je treba, da ne bo zažgana. Beli ali mešani moki dodam ocvirke in praženo čebulo ter zamesim testo.

Kruh z orehi in bučnicami

Mešanici bele in pirine moke dodam nalomljene orehe in sesekljane bučne peške ter zamesim testo. Po želji lahko dodamo tudi malo prepražene čebule, vendar ne preveč, da njen okus ne bo prevladal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja